onsdag 26. oktober 2011

Bildefortelling DKL1.

Tatt av vinden

Her arbeidet vi under sterkt tidspress, men så utrolig effektive! Enkle hjelpemidler: mitt eminente Sony kamera og en pc. Fantasien på høygir i en liten gruppe, og vips så er storyen klar.
Susanne er på vei, glad og fornøyd vandrer hun avsted, vinden griper tak i hennes nye jakke og kaster den ubarmhjertig opp i et tre. Hennes kamp for å få tak i jakken forsterkes av musikk og bildeeffekter. Susanne var en utmerket skuespiller, Bjørn en kreativ koreograf og undertegnede selvfølgelig en habil fotograf.
Artig å lage, enkelt å lære! Å produsere en filmfortelling er noe jeg tror fenger de fleste elever.

Lærere som spør meg om hva de nå skal finne på med elever som er leie og ikke liker hverken å gå på tur eller skrive....Utstyr eleven med et kamera, alternativt la han /hun bruke eget mobilkamera og gå ut i skolen nærområde. Lag en liten filmfortelling i eksempelvis Picasa 3 når dere kommer inn, og finn musikk som passer. Garantert suksess!

lørdag 22. oktober 2011

Naust.


Tatt med mitt Sony SLT A 33.
Redigert i Piknik/Picasa 3.

Naust.


Bearbeidet i Piknik/Picasa 3.Posted by Picasa

Brooklyn bridge, New York.

Komposisjonsmessige virkemidler:

Først og fremst bruk av sollyset! Helt fantastisk timing, sikkert nøye planlagt av fotografen. Lyset og skyggene gir bildet et nesten magisk preg.  Linjene på broen og skyggene gir følelsen av et rutenett i mange varianter. Veldig lineært, men lyset myker opp.
Måten sollyset treffer broen på, gjør at bildet gir inntrykk av at det er en helt spesiell stemning her. (Tolkning nå...) Det er også spesielt at det ikke er et menneske på broen, ingen tegn til liv i en ellers travel by. Bildet er som hentet ut av en film, og komposisjonen er helt enkelt glimrende. Jeg finner ingen "feil" her, bare mye inspirasjon.

Brooklyn bridge, New York.  Fotograf:   Philipp Klinger                         Lastet ned fra Flickr.

Dagens visdomsord...

"Om fotografi ikke er kunst, er det en kunst å ta gode fotografier. "
Magnar Fjørtoft

To sjøbuer.

Posted by PicasaEt bilde jeg tok på vei hjem. 

På land.



På land.

Bilder


Brukt Piknik til å beskjære og plassere hovedmotivet i midten.
Hele bildet ble veldig kvadratisk, selv om det ikke var tenkt slik. Må ha noe med motivet å gjøre, tror jeg!Posted by Picasa

Bilder

Brukt Piknik til å beskjære og plassere geografisk.
Lukkertid: 1/80
Blender: 5.6
ISO: 1250

Hovedmotiv nede til venstre....
Veldig fornøyd med at jeg fikk med gjenskinn av gatelysene på bildet her. Det gjør bildet mykere.
Hovedmotivet og steinene i muren er firkantet, mens et rundt rør i muren også bryter det "harde" og firkanta.

onsdag 12. oktober 2011

Slogen 2011

 Høstens favorittbilde, tatt med mobilkamera.
Nå er jeg klar for å lære om bildebehandling!

torsdag 6. oktober 2011

Tekst

Å skape en ny tekst uten bruk av blyant og viskelær er for mange elever fortsatt noe "nytt", en forandring fra å sitte over boka. Det oppleves ofte som mer motiverende å kunne bruke en pc til skrivingen, særlig for de som sliter med finmotorikk og ikke alltid husker hvordan bokstavene ser ut....Mange har mye kunnskap om spill på pc, men ikke skriving og tekstbehandling. Min erfaring er at elever med lese- og skrivevansker er lettere å motivere når de kan velge å skrive på en pc. Jeg opplever at både skrivegleden og mestringsopplevelsen er nærmere rekkevidde, og det er vesentlig!
For meg som lærer er det også en kjærkommen forandring og jeg er inne på ukjent farvann. Så her er det flere som kommer til å lære!




Det er flere samarbeidsformer vi kan bruke når vi skal skrive digitalt.
Kort fortalt har vi:

  1. Håndskrift. Forutsetter at man har en håndskrift de andre i gruppen kan lese. Brukes i tillegg til det man skriver på pc´en. For meg er det mest en vane at jeg må ha kladdeboka ved siden av.
  2. MS Word. Forutsetter at brukerne  har de grunnleggende ferdighetene i tekstbehandling. Mange elever har mye å lære her, de er ofte gode på alt som har med spill å gjøre men er ukjente med tekstbehandling. (Harboe 2010).
  3. E-post. Forutsetter at alle i gruppen har pc og tilgang til internett. Og selvfølgelig at alle leser e-posten sin med jevne mellomrom og at e-post adressene er oppdaterte.
  4. DropBox: Digital tjeneste for å dele og synkronisere filer mellom to Mac maskiner eller mellom en Mac maskin og en Windows maskin.
  5. Google dokumenter: En tjeneste fra Google for skriving og utveksling av digitale tekster. Fungerer bra når en gruppe elever/studenter skal skrive en oppgave sammen. Det er også enkelt for en lærer eller veileder å gi tilbakemelding. Dokumentet lagres og oppdateres fortløpende. Forutsetter at alle har pc og internett-tilgang. Og min erfaring så langt er at det er veldig kjekt når man først har fått kontroll på alle passord og mailadresser....

Dette er bare noen av mulighetene, og bare i veldig korte trekk. Artig og ikke minst lærerikt og motiverende. Også digitalt skriver man for å lære, og man lærer av å skrive! 
Sist men ikke minst; jeg lærer mye om digitale verktøy "langsmed". Og det gir mersmak.


På min utmerkede studiegruppe i DKL1 er vi godt i gang med samskriving. Blir spennende!

http://www.flickr.com/photos/photographermom/4621644666/

______________________________________________________________________________

Litteraturliste:
Pettersen, Roar C,2008. Oppgaveskrivingens ABC. Oslo: Universitetsforlaget.

Harboe, Leif,2010. Norskboka.no. Digitale verktøy i norskfaget. Oslo: Universitetsforlaget.