torsdag 12. januar 2012

Bruke sosiale nettsamfunn i skolen?


På  årets første samling var temaet sosial web.
Et utrolig interessant og aktuelt tema, på dette området skjer det nye ting hele tiden. En viktig del av barn og unge sin hverdag, enten vi ønsker det eller ikke! Derfor viktig at vi som arbeider med barn og unge er oppdaterte på denne fronten.
Vi fikk en gruppeoppgave på dag 2, den har jeg i eget innlegg, med link til Wikispaces.
Her er bare noen refleksjoner.

Oppgaven vi fikk var å sette oss inn i tre ulike nettsamfunn, sammenligne ulike virkemidler og funksjoner og si noe om hvordan vi kan bruke disse i undervisningen.

Vi sammenlignet
  • Facebook
  • Del og Bruk
  • Twitter



Vi opprettet en konto i Wiki for å skrive oppgaven.
Wiki var en ny måte å samarbeide på for oss alle tre, og vi oppdaget at vi måtte skrive på omgang og lagre før nestemann kunne gå inn og skrive. Litt mer tungvint enn på Google docs, eller uvant om du vil!
Et spennende verktøy vi kommer til å bruke mer. Hadde vi hatt mer tid, kunne vi lagt inn både bilder og film. Gav absolutt mersmak! Finnes i en reklamefri variant, ypperlig for skolebruk.

Wikis for Everyone. Les mer.

Wikispaces For Educators. Les mer.








Facebook er et stort nettsamfunn og dermed er terskelen for bruk lav. Elevene er allerede kjent med verktøyet og det er lett å ta i bruk. Her er det mulighet for lærer og skole å opprette fagsider. FB har mange språkvalg, gode muligheter for å dele bilder, filmer, opprette fotoalbum, geo-merking og mulighet for chat. Rask informasjonsflyt trekkes fram av lærere som  en stor fordel.
Ulemper med FB er at det inneholder mye reklame og at nettsamfunnet også blir brukt useriøst av mange. En privat arena for de unge og de er ikke vant til å føre seriøse fagsamtaler her. Lett å bli distrahert med andre ord!

Her kan du lese hva Wikipedia vet om Facebook.




Del og Bruk er et nettsamfunn

opprettet for blant andre lærere og forskere. Gode muligheter for å komme raskt i kontakt med kolleger med tanke på å utveksle erfaringer og gode undervisningsopplegg. En ulempe her kan være at man i tidsnød ikke sjekker kilder, men bare "overtar" andre sitt opplegg ukritisk. Et nettsted jeg må sjekke ut mer for å finne ut om det er noe jeg kan dra nytte av i jobben min!

Mer om del og bruk finner du her.






Et nettsamfunn for såkalt mikroblogging, der man kan sende egne og lese andre brukere sine oppdateringer ("tweets"). Man kan kun sende inntil 140 tegn, dette kan være en begrensning. Språk er engelsk, japansk, spansk, koreansk, tysk, fransk og italiensk.
Til bruk i undervisning: abonnere på internasjonale aviser, nyhetsbyrå og politikere i fag som eksempelvis engelsk og samfunnsfag.

Hva sier Wikipedia om Twitter?

Og til slutt, et ferdiglaget tankekart i Mindomo om hva nettet kan brukes til, bortsett fra Facebook. Kunne ikke gå forbi denne.

Se og bli inspirert!




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar