mandag 16. april 2012

Google Earth


Digitale kart, deling og samarbeid var temaet for siste samling i DKL studiet. Oppgaven vi fikk var å lage et undervisningsopplegg der vi skulle bruke Google Earth som verktøy, læremiddel og inspirasjon.

På forelesningen kom vi over et undervisningsopplegg som elever ved Blindheim ungdomsskole i Ålesund jobber med nå, Teddynaut-prosjektet. Det er som navnet tilsier en teddybjørn-astronaut! En teddy ble mandag 16. april sendt høyt til værs med en værballong, og elevene kunne følge ferden hans via en GPS sender. Tirsdag kunne elevene hente Teddynauten hjem fra Ørskogfjellet!
For å regne ut flygebanen og landingsplass til Teddynaut har elevene brukt verktøyet http://habhub.org/predict
Teddynaut er et forskningsprosjekt i regi av Norsk senter for romrelatert opplæring (NAROM) og Norges Ingeniør-og Teknologiorganisasjon (NITO).
Et landsomfattende prosjekt , der fem skoler i Møre og Romsdal er valgt ut til å være med. 

8.trinnet på Blindheim ungdomsskole har opprettet en blogg på Wordpress i forbindelse med prosjektet sitt.

Ved å bruke GPS-sporer de har lånt hos Telespor.no og plassert disse på Teddy, har de også kunnet følge ruta til den lokale postmannen. Teddy har vært med på postmannens rute: http://teddynaut.wordpress.com/2012/04/11/postmannsrute/

Tilbake til oppgaven i DKL: 
På gruppa tok vi utgangspunkt i kartet deres (Postmannsruta) og brukte Google Maps til å geomerke et hus. I eksempelet har vi tatt med bilde av skolen og et “tenkt” bolighus til en elev. Tanken er at elevene skal finne huset sitt på Google Maps og legge til bilde av huset på kartet. Man kan også legge til flere detaljer under bildet. For elevene er dette nyttig å lære om de for eksempel planlegger en klassetur eller ferietur. Man kan kan også lage reisebudsjettet i et regneark og dermed ha både kart og budsjett lett tilgjengelig før og under en reise.

Tilbake til prosjektet på Blindheim ungdomsskole og Teddy:













Fra elevenes blogg:
Vi har vært så heldig å få låne GPS-sporer med telespor.no. Dette er samme type sporing som brukes på sauer. Vi ønsker selvfølgelig ikke å sammenligne teddyen vår med en sau, men har konkludert med at GPS-sporeren gjør den nytten vi ønsker den skal gjøre.
For å teste ut GPS-sporeren, har vi fått hjelp av en snill postmann. Han tok med seg sporeren på postruta si, og kan i dag spores på denne linken:



På bloggen kan vi følge hvordan de arbeider, her legges ut bilder fortløpende og vi kan se hvordan det går med atronauten. I dag (16.04.12) om en time, i følge bloggen er det planlagt utskyting. Et spennende prosjekt jeg kommer til å følge med på! Dette må være utrolig lærerrikt og inspirerende for elever og lærere, og ikke minst for oss DKL studenter. Takk til Bjørn Endre Helgesen og 8. trinnet  på Blindheim ungdomsskole for at vi fikk “låne” opplegget. 



Kilder:


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar